Afgelopen donderdag probeerde een man in de plenaire zaal van de Tweede Kamer zelfmoord te plegen. Tijdens een inleiding van Arno Rutte sprong hij vanaf de bezoekerstribune naar beneden. Naar later bleek met een riem om zijn nek: het was een zelfmoordpoging.

Zoals wel vaker had ik afgestemd op NPO Politiek en zag dus ‘live’ wat er gebeurde. Rutte die ontzettend schrok, een sprongetje maakte en toen direct probeerde mee te helpen.
Sessievoorzitter Helma Lodders die in haar rode outfit krijtwit wegtrok. Collega’s die een arm om haar heen sloegen. Lodders, met het hoofd in haar handen. Ontdaan.

Na enige tijd richtte de camera zich in plaats van op het lege spreekgestoelte op de Tweede Kamer bankjes net onder de tribune. Er werd zelfs ingezoemd. Een man lag op de langgerekte tafels onder de bezoekerstribune. Commotie alom. Diverse kamerleden die om hem heen stonden, minister Grapperhaus die kwam aangesneld, Kamervoorzitter Arib die een hand vastpakte van de gewonde man en naderhand zijn hoofd stilhield. Bodes die heen en weer snelden. En – na korte tijd – ambulancepersoneel.
Pas toen werd de uitzending onderbroken.

Wat blijkt later?

De man had op Facebook zijn zelfmoord aangekondigd. Probeerde daarmee aandacht te vragen voor de legalisering van medicinale cannabis. Eerder voerde hij veertig dagen lang actie voor de ingang van de Tweede Kamer voor versoepeling van de wietwet.

Maar al een dag na zijn zelfmoordpoging stond deze zelfde man, dus net uit het ziekenhuis, opnieuw bij de ingang van de Tweede Kamer. Daar werd hij – zeer terecht – geweigerd! Arib heeft hem de toegang ontzegd. In de NRC staat haar citaat “Juridisch is het een gedoe. Dat moet dan maar.”

. Lid Van der VeerSTERK verhaalAfgelopen donderdag probeerde een man in de plenaire zaal van de Tweede Kamer zelfmoord te plegen. Tijdens een inleiding van Arno Rutte sprong hij vanaf de bezoekerstribune naar beneden. Naar later bleek met een riem om zijn nek: het was een zelfmoordpoging. Zoals wel vaker had ik afgestemd op...Politieke Partij voor Constructieve Onvrede zonder Taboes - TIJD VOOR VERANDERING !