Treinreizigers van de NS worden met ingang van de nieuwe dienstregeling niet meer aangesproken met ‘dames en heren’ maar met het sekseneutrale ‘beste reizigers’.
Amsterdam wil het taalgebruik in de gemeente genderneutraal maken. Het aanspreken van bewoners met ‘man’ of ‘vrouw’ wordt hiermee geschuwd.
In Londen werd eerder deze maand al vaarwel gezegd tegen het aanspreken van reizigers met ‘ladies and gentlemen’. Voortaan worden reizigers welkom geheten met de genderneutrale groet ‘hello everyone’.

Het is geen nieuwe agenda. Ook elders ter wereld gaan stemmen op geen uitingen meer te bezigen waarin het geslacht wordt benadrukt. Columnist Martin Vrijland spreekt in dit verband over de ‘regenboogmaffia’.

Waar komt het vandaan en wat is het doel?
Ontegenzeggelijk hebben opiniemakers en organisaties die zich hard maken voor de rechten van homoseksuelen en transgenders een ferme rol in het debat. Niet zonder succes. De notatie ‘man’ of ‘vrouw’ uit identiteitspapieren. Streven naar geen genderregistratie in datasystemen van de overheid. Gemakkelijker manier om dit te laten wijzigen. In Duitsland staat inmiddels ‘X’ op de plaats van waar eerder ‘M’ of ‘F’ stond.
Een tweede argument is dat acceptatie van LHBT’ers in de samenleving wordt vergroot en hiermee discriminatie wordt teruggedrongen. Dat waag ik sterk te betwijfelen. Tal van onderzoeken laten zien dat acceptatie een sociologisch fenomeen is en dat kunstmatig afdwingen eerder een remmende werking heeft.

Het hebben van een sekse en het tonen ervan is onderhevig aan een vreemde discussie. Waarbij de discussie niet eens argument is. Dat is prima, discussieer vooral en denk na hoe we in onze samenleving voorwaarden kunnen scheppen om ongelijke behandeling van individuen tegen te kunnen gaan. Het zijn de uitvloeiselen van de discussie, de maatregelen dus die hun doel volkomen voorbij schieten en niet zelden op de lachspieren werken.

Enkele voorstellen als het dan toch moet:

Het moet vrouwen verboden worden hun benen te scheren of waxen. Waar oorspronkelijk haar groeit, moet het ook maar groeien.

Borstamputaties dienen van rijkswege te worden vergoed. Waarbij dit dwingend aan iedere vrouw wordt opgelegd met uitzondering van vermoedelijke complicaties om medische redenen én voorafgaand aan zwangerschap zodat de pasgeborene borstvoeding kan ontvangen.

Het verbod op verkoop van ondergoed waar de intieme delen van de man worden benadrukt, dient onderdeel te worden van het Wetboek van Strafrecht.

In het verlengde hiervan dient de kledingindustrie, desnoods met harde importmaatregelen, te worden gedwongen broeken te ontwerpen waarin twee naden zijn verwerkt zodat de heren niet langer links- of rechtsdragend kunnen zijn.

In de winkel, met name de drogisterijen en parfumeries, mogen geen afzonderlijke schappen meer worden ingericht voor geurtjes voor man of vrouw, make-up, shampoos en haarkleurmiddelen. Ook de verpakkingen dienen hiertoe worden aangepakt.

Maar ook kleinere gebruiken dienen per acuut te worden afgeschaft. Openhouden van deur of autoportier voor een dame is voortaan uit den boze.

In de horeca wordt de aankondiging ‘Lady’s Night’ niet langer geaccepteerd. Dit wordt ‘Peoples Night’ waarbij wordt benadrukt dat huisdieren niet welkom zijn.

Voortaan wordt het op sociale media verplicht om je bericht te openen met: “Hello HeHoBies”.

Nu wachten op de regenboogcoalitie zodat nog meer vergezochte ideeën kunnen worden omgezet in beleid en wetgeving. Hebt u nog tips op dit gebied, schroom niet deze in te dienen.

Rest de vraag, hebben we niet wat beters te doen in dit land?

. Van een van onze correspondentenSTERK verhaalTreinreizigers van de NS worden met ingang van de nieuwe dienstregeling niet meer aangesproken met 'dames en heren' maar met het sekseneutrale 'beste reizigers'. Amsterdam wil het taalgebruik in de gemeente genderneutraal maken. Het aanspreken van bewoners met ‘man’ of ‘vrouw’ wordt hiermee geschuwd. In Londen werd eerder deze maand al vaarwel gezegd...Politieke Partij voor Constructieve Onvrede zonder Taboes - TIJD VOOR VERANDERING !