Nu al, in november, worden we regelmatig opgeschrikt door harde knallen: vuurwerk. Vooral jongeren die bij elkaar hangen en dan voor de leuk rotjes afsteken.

Zo meldde zich vorige week een van onze correspondenten. Hij had gezien dat er op een bankje in een park vuurwerk werd afgestoken. Als u hem zou kennen, dan zou u weten dat het niet bij toezien is gebleven.
Hij stapte op de jongens af. Heeft ze aangesproken. En ervoor gezorgd dat al het vuurwerk dat ze bij zich hadden, in zijn bijzijn in de afvalbak werd gegooid. Ze hadden ook een andere keuze en dat was dat hij ze zou aanhouden totdat de politie zou arriveren.

Verboden
Vuurwerk afsteken mag alleen op Oudejaarsavond en – nacht tussen 18:00 en 02:00 uur. In aanloop naar oudejaarsdag en op oudejaarsavond is er politietoezicht op straat. Hierdoor is er extra controle op het afsteken van zwaar en illegaal vuurwerk. Dit wordt in beslag genomen en overtreders kunnen rekenen op een bekeuring.
Minderjarigen verwijst de politie door naar bureau Halt voor een alternatieve straf. De schade wordt verhaald op de daders of hun ouders. Dat geldt ook voor andere vernielingen.

Overlast
Veel mensen genieten tijdens Oud en Nieuw van de gezelligheid, de vuurpijlen en de knallen. Maar zeker als inwoners niet voorbereid zijn op harde knallen, dan kan vuurwerk veel overlast veroorzaken. Iedereen weet dat op Oudejaarsavond vuurwerk wordt afgestoken. Daar houd je dan ook rekening mee en je weet dat het een paar uur duurt voordat de rust weerkeert.

Ook hebben veel huisdieren last van vuurwerk. Zij hebben een scherper gehoor dan mensen en veel dieren ervaren stress van de harde knallen. Honden maar ook katten raken erg van streek van het geknal. Ze durven niet meer naar buiten en zijn voortdurend op hun hoede.

Illegaal vuurwerk
Hoe komen die gasten toch nu – in november – al aan vuurwerk? Want vuurwerk mag dit jaar pas 28, 29, en 30 december (de 31e is een zondag) verkocht worden.
Je maakt mij niet wijs dat ze dit nog over hebben van vorig jaar. Daarvoor vinden ze het té leuk om af te steken. We mogen er dus vanuit gaan dat het meeste wat nu al de lucht in wordt geknald illegaal vuurwerk is.

Op de webpagina van de politie valt te lezen dat illegaal vuurwerk niet wordt gekeurd en getest. Er wordt dus niet gezocht naar ‘weigeraars’ en ‘blindgangers’. Dat is vuurwerk dat niet wil afgaan of dat niet goed of volgens de aanwijzingen afgaat. De lont brandt bijvoorbeeld te snel, zodat u niet op tijd kunt wegkomen. Vaak ook is illegaal vuurwerk te zwaar, bevat het te veel kruit. De zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging en daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden of zelfs doden.

Melden a.u.b.
Stelt u eens voor dat in het schuurtje in de tuin illegaal vuurwerk ligt opgeslagen, waar de buurtjongens nu al mee buiten lopen. Want het moet toch ergens zijn opgeslagen, nietwaar?

En stelt u zich dan ook eens voor dat daar – om welke reden dan ook – de fik in gaat.
We hebben de vuurwerkramp in Enschede nog goed op het netvlies staan. En weten dus hoe gevaarlijk (illegale) vuurwerkopslag is…
Voor de gemoedsrust van inwoners, het welzijn van dieren, de gezondheid van onze koters en in het algemeen voor onze veiligheid: melden dus!

. Lid Van der VeerHLMRNu al, in november, worden we regelmatig opgeschrikt door harde knallen: vuurwerk. Vooral jongeren die bij elkaar hangen en dan voor de leuk rotjes afsteken. Zo meldde zich vorige week een van onze correspondenten. Hij had gezien dat er op een bankje in een park vuurwerk werd afgestoken. Als u...Politieke Partij voor Constructieve Onvrede zonder Taboes - FORTIS ET LIBOR (sterk en vrij)