Vrijdag maakte minister Ollongren bekend dat het kabinet wil voorkomen dat er over het afschaffen van het referendum nog een referendum kan worden gehouden. Ze noemde het „niet logisch” dat er nog een referendum zou kunnen komen over een wet die het kabinet juist wil afschaffen. Het kabinet is van plan in het wetsvoorstel een juridische bepaling op te nemen die de wet niet-referendabel maakt.
Dus zet het kabinet in op een spoedprocedure bij Raad van State. Want ook de aanstaande ‘intrekkingswet’ is in beginsel ‘referendabel’. Dat liet de Raad van State vorige maand weten. De Raad beloofde kritisch te zullen kijken naar de motivering van het kabinet om de wet uit te sluiten van een referendum.

Jutta Chorus gebruikte een pakkende titel voor haar column in de NRC: ‘D66 is klaar met de poepies van het volk’.

Ook wij hebben grote bedenkingen over het referendum in relatie tot complexe vraagstukken. Evenals de relatief kleine groep voorstanders die ervoor nodig is de burger voor een referendum naar de stembus te vragen. Laat staan de invloed die je kunt uitoefenen op de sociale media kanalen waar het relatief eenvoudig is een groep medestanders voor het houden van een referendum te organiseren, als je maar voldoende lawaai produceert.

Allemaal waar, maar het is opvallend met welke arrogantie D66 een zwaar bevochten democratisch instrument de nek omdraait waarmee zij ons jarenlang heeft verveeld.

Mooi hè, democratie! Wanneer de meerderheid regeert, wordt de minderheid bezeerd.

Foto: ANP

. Lid Van der VeerSTERK verhaalVrijdag maakte minister Ollongren bekend dat het kabinet wil voorkomen dat er over het afschaffen van het referendum nog een referendum kan worden gehouden. Ze noemde het „niet logisch” dat er nog een referendum zou kunnen komen over een wet die het kabinet juist wil afschaffen. Het kabinet is...Politieke Partij voor Constructieve Onvrede zonder Taboes - FORTIS ET LIBOR (sterk en vrij)