Weet u het nog? De VVD stond er niet al te best voor in de peiling net voor de afgelopen Tweede Kamerverkiezing in maart 2017 . Keerpunt was de Turkijerel. ‘Nederland’ vond dat Rutte daadkrachtig had opgetreden door te stellen “Wij zijn hier de baas”. Prompt won de VVD vijf zetels (ten koste van de PVV). Dit leverde de meerderheid van zetels op voor het huidige kabinet.

Een diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije was geboren. De Turkse minister Çavusoglu van de AK-partij was niet welkom in Rotterdam om onder NederTurken campagne te voeren voor de verkiezingen in Turkije.

Rutte liet al eerder onomwonden weten dat hij de komst van Turkse bewindslieden ongewenst vond en liet onderzoeken wat de mogelijkheden waren om dit te verhinderen. Hij wordt hierin gesteund door Dick Schoof, de Nationaal Coördinator voor terrorismebestrijding, die aan gemeenten schrijft “U wordt in overweging gegeven om campagnebijeenkomsten waar Turkse bewindslieden bij aansluiten op bestuurlijke gronden te verbieden, met als doel om escalatie en verstoring van de openbare orde te voorkomen.”

Turkije trekt zich niets aan van het gemor van Rutte en stuurt minister van Familiezaken Kaya, in plaats van minister Çavusoglu naar Nederland. Rutte besluit de landingsrechten in te trekken. Maar Kaya laat zich niet ontmoedigen, landt in Duitsland en gaat dan per auto richting Rotterdam. Inmiddels staan de Nationale Politie en de KMAR klaar om er voor te zorgen dat zij direct terugkeert en als dat niet lukt, om haar aan te houden.

Kaya weet op slinkse wijze toch per auto het Turkse consulaat in Rotterdam te bereiken. Daar staan inmiddels zo’n duizend verhitte NederTurken te wachten op haar toespraak. Kaya verschanst zich in de gepantserde auto en weigert terug te keren. Rutte belt Aboutaleb en geeft aan dat Kaya ‘ongewenst’ is en dat ze weg moet uit Nederland. Aboutaleb moet dan wel optreden.

Uren later wordt Kaya teruggereden naar Duitsland. Aboutaleb geeft een persconferentie en zegt dan “Ze is door de Nederlandse regering ongewenst vreemdeling verklaard en de regels schrijven dan ook voor dat ze wordt uitgezet naar het land waar ze vandaan komt.”

Pas later komt de aap uit de mouw: Kaya is door Nederland helemaal niet tot ongewenst vreemdeling verklaard. Waarschijnlijk is dit in het telefoongesprek tussen Rutte en Aboutaleb niet goed overgekomen. Het woord ‘ongewenst’ zal vast gebruikt zijn en dat is ‘een beetje dom’ van Rutte. Want in de gegeven situatie is het niet meer dan begrijpelijk dat daarmee ‘ongewenste vreemdeling’ wordt bedoeld. Rutte had sowieso in de auto richting Rotterdam moeten stappen in plaats van campagne te voeren.

Blijft de vraag: is het wel allemaal zo onschuldig geweest als Rutte ons heeft willen doen geloven? Kwam het zijn VVD niet erg goed uit?

 

. Lid Van der VeerSTERK verhaalWeet u het nog? De VVD stond er niet al te best voor in de peiling net voor de afgelopen Tweede Kamerverkiezing in maart 2017 . Keerpunt was de Turkijerel. ‘Nederland’ vond dat Rutte daadkrachtig had opgetreden door te stellen “Wij zijn hier de baas”. Prompt won de VVD...Politieke Partij voor Constructieve Onvrede zonder Taboes - TIJD VOOR VERANDERING !