Een geacht collega raadslid zond zojuist een voorstel voor een motie voor het moderniseren van het Sinterklaasfeest. Met als argument de aanhoudende discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet, welk als discriminerend wordt ervaren. Bijvoorbeeld over kroeshaar, dikke lippen of enkel een zwarte huidskleur.

Betekenis van ‘moderniseren’: volgens Van Dale: modern maken.
Betekenis van ‘modern’: tot de nieuwere tijd behorend, op de manier van onze tijd.

Dus het leek Lid van der Veer een goed idee om ook een voorstel voor een motie te doen. Zie hieronder.
Gaan we het de volgende keer hebben over de ‘verschrikkelijke’ Sinterklaasliedjes die voor het overgrote deel stammen uit de 19e eeuw. Die mogen dan ook wel eens gemoderniseerd worden!

Lid Van der Veer             

Zwarte Piet, wie kent hem niet? Motie (RvO Art. 27)

Lid van der Veer  … en … willen het Sinterklaasfeest met zijn Zwarte Pieten behouden. Een mooie traditie die we willen voortzetten. Tegelijkertijd vinden we ook dat we elkaar moeten onderwijzen over het archetype Zwarte Piet (zie de toelichting). Zo blijft het voor iedereen een mooi feest en kunnen we de discussie erover achter ons laten. Dan blijft het een vrolijk feest, zoals het bedoeld is.

Sinterklaas is een prachtig kinderfeest, waar al vele generaties van genieten. Dromen, spanning en verwondering bij de kinderen, een gezellig avondje met de familie. Helaas is er de laatste jaren een felle aanhoudende discussie over met name het uiterlijk van Zwarte Piet. Het verdeelt de samenleving en er zijn aan twee kanten extremen, en verwijten over en weer. Veel mensen zijn de discussie moe en willen gewoon genieten van het feest.

Samenleven betekent dat je naar elkaar luistert en probeert elkaar te begrijpen en begrip te tonen en jezelf goed te informeren. Daarom vindt Lid van der Veer het belangrijk dat we het Sinterklaasfeest met Zwarte Pieten behouden. Zwarte Piet is prima met zijn tijd mee gegaan en wordt door kinderen niet als discriminerend ervaren. Zwarte Piet is de steun en toeverlaat van Sinterklaas. Sterker nog, Zwarte Piet is slimmer, handiger, leniger, sluwer en grappiger dan Sinterklaas.

Daarom roepen bovenstaande partijen de organisatoren van Sinterklaasfeesten in onze gemeente op, net als in 239 andere gemeenten, om de traditie te handhaven, zodat het voor iedereen een mooi feest is en blijft!

Anneke van der Veer – Lid van der Veer

Toelichting – Historische context:
Zwarte Piet is een archetype, net als Sinterklaas zelf, een hybride wezen, het resultaat van wat ze in de godsdienstwetenschap noemen: syncretisme. Hij speelt een rol, zoals iemand die de nar speelt of in travestie gaat tijdens carnaval. Daarmee worden ook geen vrouwen beledigd. Hij is de ongrijpbare knecht van Sinterklaas, de vrolijke tegenhanger, Tijl Uilenspiegel, Jack Sparrow, Pan, Arlequino (die ook een zwartgemaakt gezicht heeft), de sjamaan, de duivel zoals Rome hem afschilderde, de genezer. Hij is altijd sluwer dan de clerus, de magistraten, de intellectuelen en de mensen op posities.

Het zwartmaken van het gezicht tijdens de jaarwisseling gebeurt van Engeland tot Macedonië. En nog verder naar het oosten. In Perzië wordt de komst van het nieuwe jaar, van de tijd van Zara-thustra tot nu, gevierd met zich dwaas gedragende zwartgemaakte jongemannen die dansen in een felgekleurde hansop, een week lang. Wanneer deze zwartgemaakte mannen verdwijnen, verschijnt een grijsaard met een lange baard die geschenken brengt, waaronder kiemen en noten.

 

. politiekSTERKSTERK in de RaadEen geacht collega raadslid zond zojuist een voorstel voor een motie voor het moderniseren van het Sinterklaasfeest. Met als argument de aanhoudende discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet, welk als discriminerend wordt ervaren. Bijvoorbeeld over kroeshaar, dikke lippen of enkel een zwarte huidskleur. Betekenis van ‘moderniseren’: volgens Van Dale:...Politieke Partij voor Constructieve Onvrede zonder Taboes - FORTIS ET LIBOR (sterk en vrij)