Verrassing, vanochtend in de mail vanuit het raadhuis. Een persuitnodiging:

Op maandag 2 oktober trapt wethouder duurzame economische ontwikkeling John Nederstigt de pilot Mazzelkontjes af, door het eerste luierpakket uit te reiken.

Mazzelkontjes in Haarlemmermeer

Baby’s en dreumesen zorgen, hoe klein ze ook zijn, voor behoorlijk wat afval. Iedere dag leveren deze kleine inwoners weer een flink aantal luiers af: per kind maar liefst 260 kilo aan luiers per jaar.

De gemeente Haarlemmermeer biedt daarom ouders met kinderen in de luiers de mogelijkheid om acht weken lang wasbare luiers (bestaande uit een voorgevormd luierbroekje met een inlegvel) uit te proberen. Onder de noemer ‘Mazzelkontjes’ kunnen ouders in acht weken tijd maar liefst 45 kilo luierafval per kind besparen. Wie wasbare luiers gebruikt, spaart niet alleen het milieu, maar ook de portemonnee. Wegwerpluiers zijn namelijk zo’n 500 euro per jaar duurder dan wasbare luiers.

Ouders konden zich tot 26 september aanmelden voor Mazzelkontjes.

Inderdaad, wegwerpluiers geven veel afval en zijn duur. Niettemin, katoen groeit ook niet op de stoep naast het raadhuis en wassen van luiers is ook niet zonder gevolgen. Echter, als ouders hiermee een steentje willen bijdragen aan duurzaamheid, dan is dat wat mij betreft prima. Daar gaat mijn ongenoegen niet over!

Wat zeur je dan, Van der Veer?

De duurzaamheidsambitie van dit college gaat over hele grote dingen. Bijvoorbeeld dat Haarlemmermeer een energieleverende gemeente moet worden.
Op 14 september jl. werd in de gemeenteraad een stevig debat gehouden over duurzaamheid. Over het gebrek aan realiteitszin van de portefeuillehouder en de vele projecten die hij heeft gestart. Er zijn namelijk al 40 projecten opgestart waarvan er slecht 7 direct effect hebben op de ambities en doelstellingen. Nog eens 24 projecten scheppen voorwaarden en condities, er zijn 3 pilots en 6 projecten dragen bij aan bewustwording over duurzaamheid.
De meerderheid van de fracties riep de wethouder op focus aan te brengen.
Het CDA verwoordde het gevoel dat leeft in de raad treffend: “Maar dat hoeven we van deze portefeuillehouder niet te verwachten”. De portefeuillehouder moet dus een beetje geholpen worden om focus aan te brengen. Daarom is een motie hiertoe in voorbereiding en deze wordt komende donderdag ingediend.

Mijn grootste bezwaar gaat over de hijgerigheid waarmee de portefeuillehouder zich steeds profileert op het thema duurzaamheid terwijl de gemeenteraad nog steeds geen concrete antwoorden heeft op zijn kritische vragen. Van het kastje naar de muur wordt gestuurd met de opmerking: “morgen kan alles anders zijn”.
Inderdaad, wanneer morgen een komeet op Haarlemmermeer valt, hoeven we het helemaal nergens meer over te hebben.

Nu dit zoveelste, jubelende mediamoment met de portefeuillehouder. De uitreiking van het eerste luierpakket. Wellicht met een leuke foto in het Haarlems Dagblad, NH Nieuws, Hoofddorpse Courant, MeerRadio online of in het Nieuwsblad Haarlemmermeer. Dan heb ik het nog niet eens over het feit dat een commercieel bedrijf als Kaatje Katoen een gesubsidieerd podium krijgt, betaald met belastinggeld. Dat neemt overigens niet weg dat ik de dames van Kaatje Katoen alle succes wens.  

Kortom, we zitten nu met 40 pilots die € 1,5 miljoen per jaar kosten maar vooralsnog weinig opbrengen. Terwijl de duurzaamheidsambitie van dit college door de Rekenkamer als niet realistisch wordt bestempeld. 

En zal dit 41e happy-de-peppie-project van de wethouder nu écht bijdragen aan de ambitie om Haarlemmermeer een energieleverende gemeente te maken? Dan heb ik hier het ultieme idee voor project nummer 42: een Tupperware party in de Burgerzaal. Want hierin kan je milieuvriendelijk voedingsmiddelen bewaren en draag je actief bij aan het tegengaan van voedselverspilling en het verminderen van afval. Als dat niet duurzaam is, weet ik het ook niet meer!

. Lid Van der VeerHLMRVerrassing, vanochtend in de mail vanuit het raadhuis. Een persuitnodiging: Op maandag 2 oktober trapt wethouder duurzame economische ontwikkeling John Nederstigt de pilot Mazzelkontjes af, door het eerste luierpakket uit te reiken. Mazzelkontjes in Haarlemmermeer Baby’s en dreumesen zorgen, hoe klein ze ook zijn, voor behoorlijk wat afval. Iedere dag leveren deze...Politieke Partij voor Constructieve Onvrede zonder Taboes - FORTIS ET LIBOR (sterk en vrij)