Erik Akerboom, Korpschef Nationale Politie, pleit voor GGZ-hulpverlening in iedere wijk. In ieder geval hulpverlening dichtbij zodat mensen zo snel mogelijk worden opgevangen in een de-escalerende omgeving waarin ook de veiligheid voor de samenleving is gegarandeerd. Alsook gespecialiseerd vervoer want een verward persoon hoort niet in een politiebus, indien deze geen ernstig strafbaar feit heeft begaan.

Akerboom: “We lijken het nationale opvangcentrum voor personen met verward gedrag te zijn geworden. Dat gaat van mensen die de kluts kwijt zijn tot enorme geweldsuitbarstingen. Het gaat om heftige incidenten die regelmatig voorkomen die ook politiemensen raken”.
Het aantal keren dat de politie moest uitrukken voor spoedsituaties is in vijf jaar tijd met ruim een kwart toegenomen, van 1,2 miljoen meldingen naar ruim 1,5 miljoen.

Wat veroorzaakt de snelle stijging van met verward gedrag op straat vandaan?
Volgens Akerboom ligt dat aan het gebrek aan preventie en de verkleining van inrichtingen. Hij roept gemeenten en de landelijke politiek op om de zorg voor psychiatrische patiënten te intensiveren.
De GGD steunt de oproep van Akerboom en wil ook meer psychische hulp in de wijk. Volgens bestuursvoorzitter Jacobine Geel is daarvoor niet zozeer extra geld nodig, maar vooral een andere aanpak.

Lid van der Veer heeft meermaals aandacht gevraagd voor dit dossier. Hierover ook portefeuillehouder Horn op het spoor van een deskundige gebracht die aan de wieg stond van de opvanglocatie Den Haag, alsmede de wethouder van literatuur voorzien.

Toeval bestaat niet. Onno Hoes, de voormalig voorzitter van het Schakelteam Opvang Personen met verward gedrag is de nieuwe burgemeester van Haarlemmermeer.

Het is dan ook te hopen dat de aandacht voor deze kwetsbare groep zal toenemen en het niet blijft bij rapporten en plannen. Want het is de hoogste tijd voor goede, praktische afspraken binnen de Veiligheidsregio, de regio Kennemerland, waaronder het inrichten van een goede Opvang Voor Personen met verward gedrag (OVP) en het organiseren van gespecialiseerd vervoer voor deze mensen want die horen niet in een politiebus. Het zijn namelijk patiënten.

. Van een van onze correspondentenHLMRErik Akerboom, Korpschef Nationale Politie, pleit voor GGZ-hulpverlening in iedere wijk. In ieder geval hulpverlening dichtbij zodat mensen zo snel mogelijk worden opgevangen in een de-escalerende omgeving waarin ook de veiligheid voor de samenleving is gegarandeerd. Alsook gespecialiseerd vervoer want een verward persoon hoort niet in een politiebus, indien...Politieke Partij voor Constructieve Onvrede zonder Taboes - TIJD VOOR VERANDERING !