Het laatste wapenfeit van Minister Schippers voordat het nieuwe Kabinet aantreedt. Het middel Orkambi van Vertex Pharmaceuticals wordt niet opgenomen in het basispakket. Vertex heeft met haar patent goud in handen, terwijl de onderneming voorlopig rode cijfers schrijft dus het animo voor een fikse korting zal niet erg hoog zijn.

Een ruime Kamermeerderheid van PVV, D66, GroenLinks, SP, ChristenUnie, CDA en 50Plus wilde dat minister Edith Schippers een ultieme poging zou doen om met de fabrikant een deal te sluiten. Tevergeefs, zij zijn het alsnog niet eens geworden over de prijs die de fabrikant voor haar middel wil hebben. In Nederland betreft het circa 750 patiënten hetgeen neerkomt op € 90 miljoen extra zorgkosten op jaarbasis.

De Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS) spreekt over een ‘onnoemelijk hard besluit’. CF-patiënten zijn letterlijk en figuurlijk ziek van deze uitkomst. Het middel leidt tot grote verbetering in hun gezondheid, echter is niet effectief bij alle patiënten met CF.

Kunnen we dit middel, in licht gewijzigde vorm om het patent te breken, niet zelf laten produceren zodat het een generiek geneesmiddel wordt?

. Van een van onze correspondentenSTERK verhaalHet laatste wapenfeit van Minister Schippers voordat het nieuwe Kabinet aantreedt. Het middel Orkambi van Vertex Pharmaceuticals wordt niet opgenomen in het basispakket. Vertex heeft met haar patent goud in handen, terwijl de onderneming voorlopig rode cijfers schrijft dus het animo voor een fikse korting zal niet erg hoog...Politieke Partij voor Constructieve Onvrede zonder Taboes - FORTIS ET LIBOR (sterk en vrij)