Daags na de voor de PvdA dramatisch verlopen verkiezingen kwam ik mijn overbuurman tegen. Hij heeft 4 weken naar de grote poster van Asscher op mijn raam moeten kijken en kent mijn politieke voorkeur. Voor onze lokale fractie vond hij het rottig. En landelijk had de PvdA het ook niet verdiend om zo afgestraft te worden voor regeringsdeelname. De VVD kwam er nog redelijk vanaf, oordeelde hij. En het gaat toch veel beter in Nederland dan in 2012. We moeten als lokale fractie de Wet van Snuf volgen meende mijn buurman. ‘Blijven kwispelen en gewoon doorgaan’. En de landelijke PvdA moet eens aan Marketing doen.

Hij heeft gelijk. Zoals ook Anneke van der Veer schrijft: Lokaal is de PvdA succesvol. Een geweldig goede landing van het sociale domein in de gemeente Haarlemmermeer door PvdA wethouder Tom Horn. Inmiddels landelijk bekend als ‘het Haarlemmermeerse model’. Na een wat moeizame start gaat nu de hoognodige woningbouwproductie flink op gang komen met een tweede woningcorporatie. Minimaal 500 woningen erbij in de komende paar jaar. En onze eigen vertrouwde woningcorporatie Ymere gaat ook eindelijk beginnen aan de woningbouw in Nieuw Vennep. De druk op de sociale huur kan daarmee verlicht worden.
De Haarlemmermeerse PvdA fractie is de kleinste coalitie fractie, maar zeker niet tandeloos.

Landelijk heeft de PvdA zichzelf een historische nederlaag bezorgd. De resultaten waar de PvdA trots op mag zijn werden in de campagne niet genoemd. Van een begrotingstekort van meer dan 3% in 2012 naar een begrotingsoverschot in 2017? Waarom vertelt de PvdA niet dat de ministers van financien die de PvdA levert steeds zo succesvol zijn? Denk aan Wim Kok, of aan Duisenberg die daarna niet voor niets de eerste president van de Europese Bank werd. Het is ook heel logisch dat PvdA ministers het goed doen: zij willen, integer en zorgvuldig, de kas op orde krijgen. En vinden het normaal dat de inwoners van Nederland dit moeten betalen. De PvdA gaat een onvermijdelijke belastingdruk niet uit de weg. Grappig genoeg ontstaat daar frictie: een minister die goed op de kas past is vaak populair in Nederland, terwijl de mensen ook mopperen op teveel belasting betalen.

Hoe kan de PvdA weer overeind krabbelen? Allereerst door niet allerlei oud prominenten het eigen nest te laten bevuilen. Rottenberg, Oudkerk en anderen mogen zo kies zijn om niet te spugen in de soep.
En verder door politiek te beschouwen als een product dat verkocht moet worden. De identiteit, de merkwaarde en de propositie opnieuw te ontdekken en professioneel neerzetten.

Uiteindelijk overleeft de PvdA wel. Door te blijven kwispelen en door te gaan met integer bestuur. Daar is Nederland ten slotte bij gebaat.

Chris Vonk – Fractievoorzitter PvdA Haarlemmermeer

Just Justa fotografie

 

. politiekSTERKSTERK vooruitDaags na de voor de PvdA dramatisch verlopen verkiezingen kwam ik mijn overbuurman tegen. Hij heeft 4 weken naar de grote poster van Asscher op mijn raam moeten kijken en kent mijn politieke voorkeur. Voor onze lokale fractie vond hij het rottig. En landelijk had de PvdA het ook...Politieke Partij voor Constructieve Onvrede zonder Taboes - FORTIS ET LIBOR (sterk en vrij)