Nederlandse expats die de Britse nationaliteit aanvragen om na de Brexit in Groot-Brittannië te kunnen blijven, dreigen het Nederlanderschap te verliezen. Aldus Rutte in Trouw.

De Nederlandse Wet staat het hebben van een dubbel paspoort onder andere toe indien (webpagina van de Rijksoverheid):

  • De wetgeving van uw land staat verlies van uw nationaliteit niet toe
  • U bent getrouwd met of u bent geregistreerd partner van een Nederlander.
  • U hebt een verblijfsvergunning asiel.
  • U moet om afstand te kunnen doen een hoog bedrag betalen aan de autoriteiten van uw land.
  • U verliest bepaalde rechten als u afstand doet van uw nationaliteit. U verliest bijvoorbeeld veel geld omdat erfrecht niet meer voor u geldt.
  • U moet uw militaire dienstplicht doen (of afkopen) voordat u afstand kunt doen.

Nu wil ik niet vervelend doen over de rechten of het gedoogbeleid van de Nederlandse overheid inzake dubbele nationaliteiten van nieuwe of bijna nieuwe Nederlanders. Zeg ik het zo fatsoen en neutraal genoeg, denkt u? We hebben zelf een parlementsvoorzitter die twee identiteitsbewijzen heeft. Of zeg ik het nu ineens weer niet fatsoen en neutraal genoeg, denkt u nu?

Maar niet voor Nederlanders die, vanwege de volkomen onzekere omstandigheden rond de Brexit, hun Nederlandse nationaliteit willen behouden echter ernaast de Britse willen aanvragen om ongehinderd te mogen blijven wonen en werken.

Ja, er is een petitie van ruim 22.000 Nederlander permanent verblijvend in het Verenigd Koninkrijk.

Ja, er zijn strenge regels die behoud van een Nederlands paspoort mogelijk maken.

Ja, er zijn andere EU-lidstaten die het wel toestaan, waaronder Frankrijk, België en Denemarken.

En nee, het mag niet!

 

 

 

. Van een van onze correspondentenSTERK verhaalNederlandse expats die de Britse nationaliteit aanvragen om na de Brexit in Groot-Brittannië te kunnen blijven, dreigen het Nederlanderschap te verliezen. Aldus Rutte in Trouw. De Nederlandse Wet staat het hebben van een dubbel paspoort onder andere toe indien (webpagina van de Rijksoverheid): De wetgeving van uw land staat verlies...Politieke Partij voor Constructieve Onvrede zonder Taboes - FORTIS ET LIBOR (sterk en vrij)