Oké, allereerst biecht ik mijn eigen ervaring op met de stinkstokjes: uiteraard wel eens uitgeprobeerd als 13-jarige. Maar, ik vond het zo ontzettend smerig, dat ik het er niet voor over had om stoer verder te roken.

Vrij uitzonderlijk, als je bedenkt dat mijn vader en moeder allebei rookten. Dat op verjaardagen glaasjes sigaretten naast de zoute stokjes stonden.
En dat op mijn middelbare school zelfs in het schoolgebouw gerookt mocht worden.

Door de leraren, welteverstaan. De leerlingen moesten buiten het schoolplein hun sigaretje roken. Deze grote onrechtvaardigheid – althans destijds in mijn ogen, want waarom leraren wel en leerlingen niet? – leidde ertoe dat ik een zitstaking organiseerde. De trap van de derde naar de vierde werd bezet om het onrecht duidelijk te maken aan de schoolleiding.
Of mijn protest ooit heeft bijgedragen aan het rookverbod op de school, is niet geheel duidelijk. Niettemin: het doel is bereikt.

Ook mijn ouders moesten het ontgelden. Dag in dag uit zeurde ik over de stank van sigarettenrook. Mijn vader stopte. Wederom: niet geheel duidelijk of mijn gezeur aan die beslissing heeft meegeholpen, maar ook hier is het doel bereikt.
Mijn moeder stopte in woord, maar het lukte haar niet in daad. Soms betrapte ik haar, al paffend uit het keukenraam.
Ook de vader van mijn kinderen mocht van mij niet meer in huis roken. Tot zover mijn persoonlijke kruistocht.

Maar alcohol is toch veel slechter?
Veel rokerTs wijzen mij erop dat ik toch ook alcohol nuttig. Dat is ook niet goed voor een mens. En al wil ik graag geloven dat dit niet waar is, dat maakt in deze niet uit. Want, van een glas alcohol nuttigen, hebben de mensen om mij heen geen last. Althans, het beïnvloedt hun gezondheid niet.
Bij roken, daarentegen, is een aangetoond negatief effect op de gezondheid voor iedereen die gevraagd en ongevraagd in de sigarettenrook terecht komt. Het zogenaamde ‘meeroken’.

Maatschappelijke initiatieven
De initiatieven om sportvelden rookvrij te maken zijn een uitstekend voorbeeld hoe de maatschappij zelf tegen sigaretten strijdt. ‘Mijn cluppie’ DIOS is sinds 1 november 2017 rookvrij; een uitstekend voorbeeld voor andere sportverenigingen.

Ook de keuze van Kruidvat en Trekpleister om te stoppen met verkoop van tabak is een hele goede ontwikkeling. Zij stoppen gefaseerd met de verkoop. Etos nam dit besluit al eerder.
De tijd zal leren of nu ook andere winkels dit initiatief zullen volgen.

Strafrechtelijke vervolging
In dat kader juich ik ook de strafaangifte van advocate Bénédicte Ficq toe tegen de tabaksindustrie. Deze industrie voegt honderden stofjes toe en voert een agressieve marketing- en lobbystrategie. Iedereen vindt de eerste sigaret vies. Daarom voegt de tabaksindustrie zelfs smaakstoffen als menthol, honing, anijs, drop, cacao en suiker toe aan de sigaretten, zodat beginners niet ontmoedigd worden door de vieze smaak. Maar ook stoffen waardoor je sneller verslaafd raakt worden toegevoegd.
Alles om mensen – en dus ook jongeren – verslaafd te maken aan hun producten.

De Nederlandse aanpak van de tabaksindustrie wegens poging tot moord of zware mishandeling vindt inmiddels navolging in 17 andere landen.

Politiek
Het wordt tijd dat we massaal stelling nemen tegen de tabaksindustrie. Ook de politiek. Er zijn nogal wat (oud-)politici met banden met de tabaksindustrie. Op de webpagina TabakNee vindt u een overzicht: http://www.tabaknee.nl/tabakslobby/de-mensen-achter-de-lobby

Het is geen kwestie van betutteling dat roken gereguleerd wordt door de overheid. Ik vind het verdedigbaar om de vrijheid van rokers in te perken, omdat daarmee de gezondheid van kwetsbaren door meeroken wordt beschermd.

Roken is ‘dom’
Dit alles maakt mij sterk voorstander van een ontmoedigingsbeleid om te beginnen met roken en zo het gevaar van verslaving te ontlopen. Ik denk dat een imagoverandering nodig is, zodat het niet meer ‘stoer’ is om een sigaret te roken maar eerder ‘dom’.

. Lid Van der VeerSTERK verhaalOké, allereerst biecht ik mijn eigen ervaring op met de stinkstokjes: uiteraard wel eens uitgeprobeerd als 13-jarige. Maar, ik vond het zo ontzettend smerig, dat ik het er niet voor over had om stoer verder te roken. Vrij uitzonderlijk, als je bedenkt dat mijn vader en moeder allebei rookten. Dat...Politieke Partij voor Constructieve Onvrede zonder Taboes - TIJD VOOR VERANDERING !